Vol- of Halfautomatische AED: Welke kiest u?

Vol- of Halfautomatische AED: Welke kiest u?

Bij Fivaro gaan we er niet van uit dat u dagelijks een AED koopt. We zijn ons zeer bewust van de afwegingen en twijfels die u zult hebben. In deze uitleg proberen we de de verschillen tussen een volautomatische en een halfautomatische AED uit te leggen.

 

Vraag 1: Vol? Half? Wat was het ook alweer?

Eigenlijk heel simpel. Wanneer een AED door middel van het hartfilmpje vaststelt dat het slachtoffer een elektrische schok nodig heeft, in de hoop dat de hartslag herstelt, wordt er een schok met een behoorlijke elektrische lading klaargezet. Bij halfautomaten moet de bediener dan zelf nog op een schokknop drukken. Bij een volautomaat gaat de AED aftellen en geeft het deze schok uit zich zelf.

Vraag 2: Wat is de standaard?

In Nederland, waar het reanimatieonderwijs van goede kwaliteit is, zien we in verreweg de meeste gevallen halfautomatische AED's.

Vraag 3: Wat zijn de nadelen van beide types?

Nadelen van de halfautomaat:

  • Het drukken op de schokknop kan soms lang duren en dus tijdsverlies opleveren;
  • Soms wordt er getwijfeld om te drukken en gaat er kostbare tijd verloren.

Nadelen van de volautomaat:

  • De analyse duurt een stuk langer dan bij halfautomaat;
  • Het aftellen voor de schok zorgt voor significante tijdsverlies als je het vergelijkt met juist gebruik van de halfautomaat;
  • De volautomaten zijn vaak prijziger.

Conclusie

In Nederland wordt iedereen aangeleerd dat wanneer een halfautomatische AED een schok adviseert er altijd direct op de schokknop gedrukt dient te worden. Als dit opgevolgd wordt is de halfautomaat de beste optie. Twijfelt u over de kennis van de gebruiker van de AED? Dan is wellicht een volautomaat een betere keus. Wij helpen u graag met uw afweging! Neem contact op.

Terug naar blog