Schokenergie bij een AED: Maakt het Uit?
Share
Bij Fivaro gaan we er niet van uit dat u dagelijks een AED koopt. We zijn ons zeer bewust van de afwegingen en twijfels die u zult hebben. In dit stukje tekst proberen we de afweging over de schokenergie van een AED gemakkelijk uiteen te zetten.
Vraag 1: Schokenergie?
Een AED geeft, wanneer het hartritme dusdanig foute boel is, een zeer felle elektrische schok in de hoop dat het hartritme hersteld. De sterkte van die schok is niet bij alle AED's hetzelfde. Je komt daar dus voor een keuze te staan.
Vraag 2: Wat zegt de wetenschap?
Voor de wetenschap baseren wij ons op het meest recent uitgebrachte protocol van de Nederlandse Reanimatie Raad. Dat protocol schrijft voor dat de eerste schok tussen de 150 en 200 Joule moet zijn. Vanaf de tweede schok mag het maximale niveau van de AED gebruikt worden met een maximum van 360J.
Voor kinderen gelden andere stroomsterktes. Zie onze informatieblog: Kindermodus op een AED: Hoe belangrijk is die?
Vraag 3: Wat zijn mijn opties?
Vaak zien we dat kleine AED's die wat lager in prijs zijn standaard 150 Joule schokken. Dat is volgens de wetenschap voldoende.
Wat duurdere AED's kunnen soms wel door tot 360 Joule.
Vraag 4: Zijn er nadelen aan hogere schokenergie?
Er lopen onderzoeken waarin wordt onderzocht of er meer nevenschade ontstaat bij hogere schokenergie en hoe erg dat dan is in de context dat een hogere schokenergie wellicht wel levensreddend is.
We weten wel zeker dat in de meeste gevallen een hogere schokenergie ook betekend dat de AED langer doet over de schok klaarzetten. AED's met een lagere schokenergie doen dat een heel stuk sneller.
Vraag 5: Dus, waar kies ik voor?
Het niveau van de schokenergie hoeft u niet per se mee te nemen in je overweging. De beste AED is de AED die er het snelst is.
Meer info of gewoon even sparren? Weet ons te vinden!